Årsrapporter og årsregnskaber
Årsrapporter for virksomheder kan være både tidskrævende og besværlige. Men det skal jo gøres. Derfor vælger mange virksomheder at outsource deres opgaver med regnskaber, såsom:
- Årsrapporter og årsregnskaber
- Månedsrapporter
- Periodiseringer
- Årsafslutninger og årsopgørelser.
Hvad er et årsregnskab?
Et årsregnskab – eller en årsrapport – er en rapport, der udarbejdes en gang årligt for at vise status på en virksomheds økonomi og hvordan virksomhedens midler er blevet brugt det forgangne år. Rapporten indeholder typisk en resultatopgørelse, balance, virksomhedens overskud og eventuelle supplerende beretninger og noter fra ledelsen.
Efter årsregnskabet er udarbejdet, skal det godkendes på en generalforsamling. Herefter skal virksomheden indberette årsrapport til Erhvervsstyrelsen.
Årsregnskab IVS, ApS og A/S – frist
For selskaber (anpartsselskaber, aktieselskaber og iværksætterselskaber) er reglen, at man skal udarbejde og indberette årsregnskaber til Erhvervsstyrelsen hvert år. Fra regnskabsåret slutning har selskaber 5 måneder til at indberette årsregnskabet.
De fleste virksomheders regnskabsår slutter den 31/12. Det vil sige, at årsregnskabet for dem senest skal være indberettet den 31/05. Altså skal årsrapporten for regnskabsåret 2019 senest være indberettet den 31. maj 2020.
Årsregnskab enkeltmandsvirksomhed – personligt ejede virksomheder
Har du en personligt ejet virksomhed, fx enkeltmandsvirksomhed eller I/S, skal du ikke indberette årsregnskab. Så skal du blot udarbejde og bogføre et regnskab til skattemæssig kontrol. I regnskabet beregner du overskuddet, som er din personlige indkomst, altså din løn. Det er den, du skal betale skat af.
I regnskabet skal du henvise til bilagene. Husk at gemme alle dine bilag – både for køb og salg – i minimum 5 år fra udløbet af et regnskabsår.
Periodisering
De fleste virksomheder benytter periodisering i deres regnskaber, da det kan hjælpe til at få lavet et mere præcist regnskab. Derfor er periodisering værd at nævne, når man taler årsregnskaber.
Periodisering betyder, kort fortalt, at du fordeler en udgift eller indtægt ud over flere regnskabsperioder. Man kan ikke nøjes med at sørge for, at alle indtægter og udgifter kommer med i årsregnskabet; de skal også med i rigtige perioder.
Det kan for eksempel være, hvis en kunde i 2018 har betalt for en ydelse, som du først leverer i 2019. Her skal indtægten trækkes ud af 2018-regnskabet og i stedet indgå i årsregnskabet for 2019.